Monday, March 28, 2011

tidur.......

assalamualaikummm,,,,,
jam menunjukkan pkul 1 pg suda,,,huhu..aku cm bese la,,
mak aku kte aku cm klawar..mlm xnk tdo,,dr skul dlu kot,,
tgah mlm baru stggle gler study,,huhuhu,,nk buat macam mane,,tgah malam tenang,,
time tu je aku rase nk study,,hehe
xboleh amal smpai khwen nnti ni,,kot x sarapan laki aku nnti,,astgfirullahlazim,,hihi
skrang cuace kt trgganu emg x stabil la,,ptutnye bln 3 cm ni x hujan dah,,
tapi,hujan je x henti,,banjir2 u ni hah,,kuasa Allah kan,,siape kite nak halang,,,
byk da ular hitam aku jmpe,,eiii,,,,geli3..
bile hujan2 ni makin bertambahlah peratus tidor 2,,huhu
hujann,,,sjukkk,,,sodapp la tdur....hahaha
sebut psal tdo nh,msti ade yg tdur berdengkur kan,,xkisah la gemok ke kurus
msti ade yg b'dgkur,,kalu kat umh,aku suke kaco abg aku yg tdur b'dengkur,,huhu,,jahatnyer aku,,hihi

jom kite tengok faktor2 yang buat s0meone tu b'dengkur,,,tapi ikut 
kajian mak aku merangkap prof xb'sijil,huhu.,selalunyer yang berdengkur ni
2 sebab je,,satu sbb fktor badan bsar,satu lagi letih..
actually,jom tengok mengikut saintifik ape berdengkur ni...



1. bunyi bising semasa bernafas apabila sebahagian daripada saluran pernafasan atas seseorang tersumbat.


2.Ia berlaku bila ade sekatan pada aliran udara dalam saluran pernafasan di bahagian belakang mulut dan hidung seseorang

3.Bunyi tu dikeluarkan bila tisu kt bahagian atas saluran pernafasan b'gesel@bergetar antara satu sama lain

4.Berdengkur bertambah kerap mengikut umur



hmm,,cmtu la cerite mgikut sains,,huhu
aku pn xtahu sgt,,mklumlah,aku mek bidang international bsness kot..
bkn kedoktoran..haha
banyak petua sbanye nk hilangkan b'dengkur ni,,
yela kan,,kadang2 bknnye kite dpt tdur ble dgar org b'dengkur ni kan,,
tmbah lagi yg b'dgkur sakan ni,,huhu
jom kite amalkan petua2 ni,,,



  1. Amalkan postur tidur yang disarankan Rasulullah SAW iaitu mengiring ke kanan.
  2. Cuba kurangkan berat badan bagi yang mempunyai masalah berat badan.
  3. Cuba tinggikan sedikit bantal sehingga 4 inci dari biasa.
  4. Amalkan waktu tidur yang tetap setiap hari bagi mengelakkan keletihan.
  5. Cegah pengambilan pil tidur.

and yang ni plak petua orang melayu lama,,try la klau nk tau b'kesan ke x...
walaupun kite xtaw kte b'dengkur ke x,,sruh roomate rakam,,haha


1. Sediakan 7 biji buah badam.
 2. Tumbuh kesemua badam itu sampai lumat.
 3. Kemudian, campurkannya dengan air susu suam dan kacau hingga sebati.
 4. Kepada yang ada masalah berdengkur, minumlah air ramuan tersebut.

huhu,,gitu la care orang melayu lame..klau teruk sgat b'dengkunye 2,mane ckup 7 biji je buah badam,,blender je sekilo badam tu,,haha
huhu,,,ok2,,,same2 kite beralih ke badan yang sihat,,hihihi
selamat beramal....:) 


tengok ni ha,,t'ngange2 dek sodap na tidur,,,huhu
isteri die pn ttup telinge xpt tidur,,huhu







wahh,,,tidur lena mcm ni,,,huhuhu



Thursday, March 24, 2011

ujann lbtt di luar snee....

waa,,,aku xpt tdo kot,,gle2 lbt ujn,,gruh2 ag,,laz2 aku ngdp blog nih,,
wlupn snanye agk bhye ye bkk lptop time cmni,,huhu..
ro0mate ksyangan aku,anis nh da lamo lolap..2 yg boring sgt nih,,salunye
klau  x dpt tdo,ktorg lyn crite,,huhu
aku ase ni la first time ujn trok kt sni,,salu ujn xde la bnjir cmni,,
hari 2 hujan pn aku sggp x trun bli mknn,dek thn air bnjir,,kaki nh gdik skit bab air2 ktor nh,,
aiihh,,,jgn ckp ank mnje plak!haha...
tadi,,aku pnyela boring,godek2 la go0gle search,,aku xtaw kot nk cari pe,,godek pnye godek,laz2
bkk lmn web iluvislam,,hihi..
bkk2 je da cter sal lelaki,,lelaki 2,lelaki ni,,
eiikkk,,bkn yg bruk2,,c0z iluv islm kan islamic skit..
aku terbace sal ni,,"ego aset pnting lelaki" aiy0ookkk,,,tjuk pn xley bla,,huhu
antre ayt dlm laman web 2,,,

“Selalunya  orang  yang  ego ini,  dia  mempunyai  sifat  agresif yang lebih tinggi daripada orang lain.  Dia  selalu  sahaja hendak menang.  Apabila  dia  pandang orang, selalunya dia hendak pandang  dirinya lebih tinggi daripada  mereka,”  terang prof. Hushim. Ego    lelaki    biasanya    akan menjadi lebih ketara apabila dia  berhadapan dengan wanita. Umumnya keegoan tersebut tercetus kerana   lelaki   sentiasa   berÔ¨Ākir yang  mereka  lebih  tinggi,  hebat, berkuasa dan kuat berbanding  wanita.  Lantaran  itu,  bagi  mereka, wanita mesti mendengar dan menurut kata-kata mereka.


hmm??yke cm2,,,tp salunyer emg laki ni ego kuat ckit,,yela,,kdang2 da trang lagi nyata lagi b'sluh slh die,boleh die wt dek je,,,aihh,,,e2 suda mlmpau,,huhu,,xpe2,,,
tp,,,bg aku snanyer semua org ade ego,,cme thp keeg0an 2 je berbeza stiap org,,,huhu,,kn3?hihi
tp jgnla sbab ego kite,talian p'saudaraan or p'shbtn antre kte mnjadi mngse,,,npe x boley b'korban ckt utk berbaik kn,,,huhu

hmmm,,,da la,,aku xreti ckp bab ni pnjg2 coz aku bkn prof,,hikhikhik...
ni aku upload gmba2 intrde sukan aritu,,,snanyer ade 3 sesi,,ptg futsal,mlm badmnton,,,n esoknye bowling,,,tp aku smpt bwk kmere mse bowling je,,huhu

otw ke bowling..
xde kje,,blum men ag da b'gmba,,huhu

pnat men la 2,,haha

mcm g overc je,,huhu,,cntik kt cni:)

kt tmpt bowling:)
diapit dua org yg tggi,,grrrr=p
kwn2 ku,,,sumenyer kaki b'gmbr,,,huhu
raja,nurul n sara:)
aku pn xtw ble tema ktowg jd itm merah..huhu
intade.com:)
yo2 saje..hukhuk=p

Sunday, March 20, 2011

grrrr,,,ishhhhh,,,dushhhhh

assalamualaikum,,,:)
waaaa,,,nmpk x title 2?ase2 ape,,,2 kn antare yg kte ckp time mara,,,
ade jgk yg ag "power" kluar dr mulut kn,,hee...biase la mnusie..
slalu alpe..hehe,,t'msukla aku,,,hihi
nk ckp sal mrah ni, byk bnde boley marh kn,,bnde kcik
pn kite akan mara klau tgah skit ati,,huhu
klau mcm aku,time tgah mara jgn la gedik2 nk tnye,,bg aku 10 minit cool down lu..
klu tnye gk time 2,mle la suare aku mnggi or kot brang yg menggi naik ats pale ko,,hihihi
x de la,,x de laa smpy cm2...tp mmbe2 rpt yg pnah tgk aku mra,salunye dowg xkn kaco 10 mnit awl 2..
terutame yg wt aku mrh 2,,haha,,mmg cri bale,,,hihi

sbenarnye kn sifat mrah ni satu penyakit taw,,,
and ade jgk aku bce,sifat mara ni disebabkn ego..waaa...ak bukn eh,,aku mrah b'tmpat,,haha,,back up diri,,
btol,,klau kite tgokkn,lg bsar ego seseorang...lg bsar marahnye,,
tapi kepada yg pembengis,,,bawa2 la bersbar ckit,,,jgn la mrh ske2 je,,hihi,,,
tapi semua orang ade klemahan kan,,kelemahan ni la ujian kite dari Allah,,,
Kita sebagai hamba mmag dituntut bersabar dari rasukan kemarahan...
kalu kte sbar,  msti dpt gnjarannyer,,,kn3?wt bek msti blsnnyer kebaikan..insyaAllah:)


Daripada Abdullah bin Umar, Rasulullah bersabda yang bermaksud:
“Tiada hamba yang meneguk air lalu mendapat ganjaran lebih besar di sisi Allah daripada hamba yang meneguk air menahan kemarahan kerana Allah.” (Hadis riwayat Ibn Majah)


orang yg tengah marah salunyer die men sbut je ape dri mulut die,,kdang2
 mcm org xwrs plak,,
men sembur sesuke ati kan,,,pastu menyesal,,,hmmm,,,biase la,,,setan yg keliling kite pn ape lg bertepuk tangan suke,,haiiisshhh
so,,,lain org len carenye kan nk reda kan mara dye,,klau aku td,bg 10 mnt,,t insyaAllah normal la balik,,huhu
care2 len plak,,,
kite bley mek wduk,,,selawat bnyak2..lg bgus bcela quran..
x ok gk,,klau tgah dduk 2,b'dri la,,ataupn sebaliknye,,,
salu nye setan ni lagi power dr petue2 nih..huhu
dulu pnah aku marah giler,last2 aku benamkan muke dalam bldi yg pnuh air..
pstu jritla kuat2 dlm air 2,,bkn spe2 dgar pn,,t'sedak ader la,,,hahaha
hmmm,,,2 la,,,
marah ni byak mempengaruhi mud kite,,bile kite mara,sume keje x jadi,,,
so,,,cri la idea cm ne nk kurangkn mrah korg,,,hihi



Sabda Rasulullah yang bermaksud:
“Bukankah orang gagah itu, orang kuat bertinju. Akan tetapi orang yang gagah adalah orang yang dapat mengawal diri ketika marah.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

berkerut2 muke dowg,,xlawa sgguh..huhu
tengok ni hah,,kocik2 da pndai mara,,,huhu

so,,,senyum2 la mcm ni ha,,tgh mrah pn,buat2 je la senyum,,
snyum ni boley suase x tegang sgt snanye,,hihi



Friday, March 18, 2011

~SAHABAT ABADI~

assalamualaikum,,,
jwb jgn x jwb,,org yg bg salam sunat,tp jwb salam wjib tw,,hikhik
tgok title je da taw nk cte sal kwn kn,,huhu..
pe da..dar mule wt blog ag wt sal kwn..hihi..xpela,,tnde sy syg kwn2:)
ade yg pggil kwn,,ade yg pggil mmbe..ade yg pggil shbt,,nk up sket,pggil fwenz...
huhu..ape2 la kn...dlm kehidupan ni,,kwn penting sgt...xde kwn,sunyi la kn..
bg aku,hilang kwn lg truk dr ilang pakwe,,huhu
ade org kate:~
"Mencari seorang SAHABAT bagaikan mencari sebiji benih pokok dalam semak berduri...Bersedia untuk dilukai,jangan mengalah untuk terus mencari...Andai sudah kau temui sayangilah ia sepenuh hati"
betulkan kate2 2...ble kte jmpe kwn yg terbek tok kite..
kite akn syg sgt2 kt dye,,,
tp dye syg kite x? dye hargai kite cm kite hrgai die x?dye ade mse ble kte prlukn dye x?
mcm2 soalan lg sbanyer kn,,,aku klau bab kwn,,,ak sensetive sgt,,jap je boley trse,,
ek eleh,,ape kes kn,,pdhal ak ni mlut bley thn je lzer..tp cengeng,,hhihi..
biaselah,,lumrah kehidupan,,
hmmm,,klau citer sal kwn nih...ak de sorg yg aku aggp shbt,,,
tp dye mcm biskut,,jp ade jp xde...ade ke ptt...haissshhhh....
dye la kwn laki yg plg rpt..aku nk kogsi cte ngn boy?tlonglah,,klu slen ngn family aku,emg kdekut skit,,tp xtw npe ak prcye plak kt dye,,tp 2 dlu,,,skunk dy pn xegt kt aku,,aku pn ley wt pe,,diam suda,,,hihi..dlm hati b'drah beb,,
tp emg aku syg dye la kan,,cop3!syg sbg shbt la mknenyer,,hihi
mne xsygnyer,,,caring kot...tp aku nk highlight kn 2 "dlu"...
sbb aku ase,dye ni jnis yg ble da jmpe "kwn" dye yg rpt 2,,dye xley rpt ngn org len,,ape kesss??mmilih btol,,,dalam b'kwn kn,,,bia la sribu pn...haiissshh,,,
x pela,,,nk wt cne,,,hmm
tapi dlm islam pn,"kite memang dituntut setiap orang itu memuliakan saudaranya, lebih dari dirinya sendiri. Begitu jugalah dengan kepentingan diri kita sendiri."
 kite kne pndai pilih shbt kn,,,
xsemestinya org yg b'tdung labuh,yg sopan jd kwn baik kite..
aku ade kwn bek yg name anis 2,,die amek syariah,aku da gtw kt
 entry sebelum ni,,,aku kwn bek ngan dye,sbab dye otak sme cm aku...
ktorg ade asas dr skul agame..
and kt u ni plak aku ambik intrade,,so,cbang ktaorg lain,,,
aku slese b'kwan ngn dye sbab dye bayk ingatkan aku kt something aku yg kdg2 lupe..
kwn yg bek kn kwn yg igtkan kite ke jalan Allah,,huhu,,kembang kempis la klau dye bce ni,,haha
tapi yang penting kite kne saling igt mengigati tntang kewjipn kite kt Allah:)
moge xlalai dan alpa...cewaahhhhhhhh..insyaAllah..

~kawan tu bkn mcm maen FUTSAL. Mula-mula kejar..dah dapat sepak...


~kawan tu bkn mcm maen RAGBI. Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang..


~kawan tu bkn mcm maen SKATE. Mula-mula gosok..lepas tu pijak..



~kawan tu bknnya mcm PAMPERS.. dah pakai, buang..

~kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai

~kawan tu bkn mcm PELANGI. Hari cerah takde..hujan gerimis baru muncul..

~kawan tu bkn mcm KERETA. Rosak skit,jual.. ambik kereta baru..

~kawan tu bkn mcm CHIPSMORE.. skejap ade skjp tak..

~kawan tu bkn mcm BANK. Bila dah takde duit, pegi kat sana ambik.


so,,,hargaila kwn kite slagi hayatnyer msih ade:)Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis, sedih, berduka dan sebagainya. Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat



 diajak duduk dan berbincang tentang pelbagai perkara.
 Yang penting, seorang kawan akan
sentiasa menghadiahkan senyuman kpd kawan-kawannya.. :)






idup kne cerie:))



syg kwn:)


cute pulak bdk dua org nieh...:)


jangan jadi mcm ni sudah,,tikam blakang kwn,,ish3...
berbuat baik kt sume ye:)

Wednesday, March 16, 2011

kawan2 kuuuu.......

alllloooo,,,,
aku ru je ade test bascom td,,huhu,,,sgt2 sronok ye hati ni mnjawabnyerr,,haha
adoyaii,,,act susa kott,,hehe
sbenanyer bkn 2 entry yg ak nk 2lis arini,,huhu,,
aku ase tok permulaan blog nih,ak nk cte sal kwn dlu,,,coz kwn2 la the biggest 
influences in life actually..haha,,peer influence,bku ethic bsness aku ckp,,
huhu...
aku kt u nih,,,,rmai yg ak rpt,,,yg pling rpt anis 2 la,,,klau yg salu g klas sme
n wat assgment same2,nme dy aini...and klau aku salu stady sme2,nme dye ika,,
kwn2 aku rpt kt hostel plak slen anis, huda n lisa...meraka2 ni la kwn2 yg ak syggg....huhu
kwn lelaki yg ak rpt sgt xdela,,,aku ngn dak laki klas ak sume rpt...kre sporting
la sumenyer,,,huhu..dlu....aku de kire rpt ngn someone nih,,aku sonok b'kwn ngn dyer,,baik orgnyer,,pndengar yg bek..
tp takdir ktorng nk kwn rpt x lame,,,coz,dy ade "kwn" yg lbih rpt,,,so...ak xksa,,ak pn jauhkn dri,,,haha,,sdey kott sbanyerr,,:(
grrr,,,xpe,,,
sesuatu khilangan 2 psti ade gantian yg lbih baik akn diberi oleh Allah:) insyaAllah,,,
sudah2,,beralih mse skul dlu ok..hihi
 mse kat skul dlu,ak ade satu geng,,,geng??cm ganas je bunyi nye,,haha..
x de la,,kami budak2 baik,,huhu,,haha,,nk glak aku 2lis,,,hihi:)))
nme group ktaorg GBC,,haha,,cm sengal2 gitu kan,,,ni sume cdgan rara n jaja kot mse 2,,
knonnyer time 2 tengah hangat citer geng budak skolah,,hahaha
pe2 la kn,,,tp ade gk yg kte gbc 2 geng bdk cntik,,memandai jerr,,,tp
emg aku ngaku kwn2 ak cntik2 sumenyer,,huhu...syukur Ailhmdulillah kurniaan Allah kan,,,
yang pasti kecantikan itu milik Allah,,,:)
bukan milik kte sbenanye,,,








haa,,,ni la aini lidyawati,,hihi,,nme pn da lwa,,dye emgla lawa,,huhu...
dy ni tgi,,klau aku jln sblh dye
trasenyer la diri ni xckup ktggian,,huhu
dye ni owg ganu..mse mule2 kwn ngn dye ni.spth pong xphang pe dye ckp..haha
tp skunk ak da ley da,,,huhu

ni plak ika,,,nme pnuh dye kartika,,,yg si aini tadi tggi,,
yg ika ni plak alahai,,kocik kemetot jew
orangnyer,,owg n9 nih,,2 ktowg kamcing skit,,
coz dy pn gle2 n ske glak cm aku gak dy ni,,
,huhu,,kcik2 dyer nih,otak geliger wehhh,,,,emg otak math dye ni,,huhu
dye la yg byk tlong aku klau xphm stdy,,,n dye la mrangkap ckgu tusyen ak
 tiap kli nk dkt exam,,haha
klau x byk yg dye tlg aku, x tersenarai la akdalam "dean list"....alhmdulillah..tq ika!hihi:)

ni la lisa and huda,,,,huda yg blah kanan n lisa belah kira..
dorang ni same ngan anis,mek syariah...dorang nih sporting habiss,,,haha
wlaupun mek syariah,diorang ni gke2 gak orngnyer,,
ktorg ske jln2...mke ktowg nih emg kdai sewa krte da knal da,,haha
yang huda nih sdare ain nabila,,ain nabila kwn rpt ak mse skul menengah dulu,,huhu



ni la gbc,,,yg dok sblah aku 2 ain nabila,,ak pggil dy mok,,huhu
yg baris tengah kiri,kecik,ayu,jaja n rara,,,
yg dpn skali plak nod and paen,,,sorng x de lam gmbar ni,,qilah nme dye,,dye
x dtg mse ni,
huhu,,,,sonok kwn ngn dowg ni,,,sume otak gle2...
klau jmpe,x abis2 glak,,pch prut,,huhu


dlm gmbar ni ade qila...dye yg pkai 2dung wrne warni 2,,huhu...
dye emg yg pling tggi antre ktorg,,tggi n slim,,huhu