Sunday, October 30, 2011

aku redha~~

assalamualaikum,,,,,
background blog aku nh da tuka,,huhu..lagi terang benderang kaler die kan,,huhu
aku peminat fanatik oren,,aku x tau kenape..lpas tgkatan 5 baru start suke oren,,huhu..sume bende kalau boleh nak oren,,wlaupun banyak jugak barang2 aku cam cover fon n cover external kaler pink,,tapi aku x suke pink ok!hehe..erkk!ape motif aku citer pasal oren ni,,hahaha,,,ok!aku syok sendiri,,,=,='
hmmm,,,sbanarnye aku nk crite pasal kucing kesayangan aku,,comel...
sesiape yg kenal aku mesti tau aku sangatlah sayang kucing,,,teramat sayang ye!
terutama kucing kesayangan aku..comel namenye,,,tapi..............die dah pergi tinggalkan aku....
betul kate sahabat aku...kehilangan kucing kesayangan same sedih macam hilang ahli keluarge...:(
aku sayang giler2 dengan comel ni,,die la kucing paling baik yang pernah aku bela,,die xpernah "membuang" dalam rumah,,x selongkar2 dapur macam kucing2 aku yang len,and yang paling penting die faham aku,,mesti ade yang gelak kan ckap die fham aku,,ye!btul,,,die faham sangat aku,time aku sedih,,die datang kat aku..macam fham2 aku sedih,,time aku tidur,die suke sangat tidur sebelah bahu aku..:(

rase nak nages bile crite..dah 2 mnggu comel pergi,,aku still sdeh lagi...
die mati tanpe sempat tggu aku balik,,
aku kat U lagi mase tu,,dah sebulan comel sakit..tiap mggu abah bawak pegi veterinar krjaan,,
tapi comel makin teruk..kurus giler2 aku tengok gambar comel abang aku hantar,
,time tu aku tengah study week n mggu exam..serius! x dapat focus study...aku tkut x dpt dl lg..
tapi memang aku xdpt nk focus,,dah la 3 paper aku x de gap..memang aku presure sgt time 2..
setiap malam aku kol abah semata2 tanye berita comel,,aku cari kt internet senarai veterinar swasta kt n9..yela,klau swasta teknologi die canggih skit berbanding kerajaan,,even mahal,aku sanggup..aku jumpe blog dr.hisyam,,die ade klinik haiwan kt senawang....die lah yang rawat comel sepanjang hampir 2 minggu hari2 laz comel..,,
nk taw,comel sebenarnye sakit pe?? die sakit kanser paru2...biler aku criter kt kawan2 aku,ade yang gelak,,,yep! kucing pun macam manusia,,comel muntah darah dulu before d.hisyam cakap die ade kanser paru2,,,mase ayah aku bagitau,aku sedih sangat2...asal bangun tidur je aku nanges,,aku x boleh duduk sorng2 dalam bilik,,kunk aku nages ingat comel,,huhu..klaka bile pikir,,,tiap malam aku n membe aku(huda,anis n lisa) akan bace yasin after maghrib untuk mnggu exam,,,tiap kali tu jugaklah aku doa moge aku diberi kesempatan jumpe comel aku sebelum die pergi.....aku sanggup beli 2 tiket untuk balik selase pagi shari selepas aku habis exam walaupun aku sebenarnye dah janji ngan anis nak balik same hari khamis...

tapi malangnya,,,,,,,,,,,,,bile aku sampai je rumah,,mak cakap,sebenarnye comel dah mati 3 hari lepas,,,,yaAllah...time tu aku menangis sakan,,x ade perkataan yang keluar dari mulut aku time 2,,aku naik ke bilik n menangis,,,sedih sangat2,,aku terkilan x dapat jumpe comel..mak n abah x bagitau hal sebenar sebab mak kate nanti aku x dapat focus mase exam,,ye..memang last exam tu aku dah rase sesuatu,,,tapi aku pendam,,,aku kate,xpe,,,sempat jumpe comel,,,hmmm,,,tp,,,,,,
x pelah,,,aku redha,...
tiap kali aku tido,msti aku pndang sbelah,,selalu comel la peneman aku,tapi x lagi sekarang...,,walaupun alang aku dah cari kucing baru untuk aku,tapi sayang tu x same macam comel...rindunye kat comel..aku nak pergi mandi,berkemas,makan,mesti die ade nk temankan,,kat orang lain comel x manje pun,,hmmm,,mak ckap,malam sebelum hantar comel pergi klinik dr.hisyam,mte comel ber'air2..macam menangis,,abg2 aku pun ckap cm2....cume mak x tau,malam yg same tu la aku ditenangkan kawan2 aku sebab aku nanges sakan teringatkan comel..,,hmmmm...xperlah,,,pergilah comel,,,,aku redha...hmmm







Saturday, September 10, 2011

raya n assignment!

assalamualaikum,,,,,
hehe...tgo tjuk atas 2,raya n assignment kottt...tapi drpda 3 assignment,satu pun aku x buat,,,haha
bagus student cm aku ni,,,bak kate epul,raya,raya,,assignment,assignment..haha..
cuti 2 mggu je,,feel nk raye 2 ade lagi,,haha...ngade2...dah balik u dah pun,,,
hah..ok x klau nk wish selamat hari raya lgi??boleh la kan,,raye kn sebulann...hehe
selamat hari raya semue...hehe,,buat kwn2 tersyang,gbc,anis,huda,lisa,sara,ika cute,n sume2 la,,byk la nk taip,,hihi...
raye taun ni aku x jalan raye sgt...xlarat hehh...dr raye first smpy 4,,masak jo kojo eh,,ngn nasi tomatonye,,bbq nye,mee kari,mee basah,,hmm...byk2...bengkok pggang ni ha kt dapur tu,,huhu
tp taun ni meriah dr taun2 lpas coz abg2 aku rjin plak menolong wat keje n kmas umah,,haha..klau x,,,hmmm...jgn harap..huhu
skunk aku dah ade kat u....wahhh,,,feel cm kt rumah je lg,,hehe..
malam tadi,aircond bas aku naik tu shejukkk sgatt wa ckap sama lu...blueeekkk-bak kate ank buah aku,,haha...ade ke aircond tu rosakk,,x ke macm dalam oven tu,,,sabooo je la,,,nk tido pn x dpat,,tp org depan masyuk sgt plak,,smpy b'dgkur sakan,,haha...smpy u plak,masuk2 je rumah hidung aku da terbau haruman yg baikk punyer...cisss,,,,hantu pnye kucing2,,die tgglkan ole2 kt umah ni ha,,,hantu lagi sape yg masuk umah ni x reti nak tutup pntu...huh..ni bukan sikit punye ole2,,kucing2 tu tggalkan ole2 untuk semnggu kottt...adoyai,,,,saba je lah,,dah satu keje plak,balik pnat2 nk kene mop umah,,huh,,trme kasih la kan kucing2 tu,tggalkan haruman kekal lame=,=' ...hee,,kalau la kucing2 tu bleh bace,die jwb plak sme2,,hah! panggg!! skali aku bagi,,huhu..ktegori kjam ke aku??tidakkk,,erk,,
hmmm...k la,,pnat plak menaip,,assignment x ade mse nk wt,,blog ade mse,,crdik ko ye linda!hehe
k la,,jom layan ckit2 gambo raye aku yg x sberape nih...

anak buah kesayangan aku,,haha,,durratul zulaikha..


sesi bermaafan ok:)



cucu-cucu en.mohamad n pn,ramlah:P



syg mereka:)



ni la adik brdik aku,,da tua2 dh abg2 aku,,aku je yg blum kawen,,hee


syawalni balqis..anak buah pling rapat mnje ngn aku,,,



gamba ngade2 aku ngan abh n mak..jagan tnye npe aku cerah ckit eh,,hee

anak buah aku pling tue,,lg bsar dr aku ok!hehe


open house+bbq mlm rye ke2

main bunge api je la keje ank2 buah aku..



derma n wani mase mjlis kahwin aina raye ke5


aku n wani:)

aku,ecah n wani..

hah! ni aina mmbe aku pling awal kwen,,haha..moge jadi isteri yg solehah!



kawan aina



aina dan suaminye..moge berkekalan hngga ke akhir hayat..buat aina,mnta maaf sbb xpat jadi pengapit ko,,taw2!

ni mase jalan raye rumah fairus,,raye ke bape ntah,,huhu..first time pkai jubah balik sjak lme xpkai jubah,,huhu


ni mase raye ke2:)



ni ngan k.cik kesayangan saye! ni la kakak terbaik kat dunia..syg k.cik!

mse bbq:)

Monday, August 1, 2011

ramadhan datang lagi.........

TANDA-TANDA PUASA YANG DITERIMA ALLAH

1. jiwanya merasa lebih bersih dan ikhlas
Dalil: " Tiap-tiap amal Bani Adam untuknya kecuali Puasa, ia untuk-KU" (Bukhari-Muslim), apakah anda merasakan anda-anda benar berpuasa dengan penuh Ikhas sebagaimana mafhum hadith itu?

2. Fizikal anda bertambah sihat dan jiwa anda amat bahgia selepas 30 hari berpuasa.
Dalil: "Orang yang berpuasa merasai dua kebahgiaan: bahgia ketika berbuka dan ketika bertemu Allah dan ia berbahgia dengan puasanya." (Bukhari-Muslim)
Jika anda merasa damai dan bahgia, maka ia 30 hari yg sukses.

3. Puasa melakukan suatu kejutan dan perubahan kepada rutin dan kebiasaan seseorang dan memasukkan jatidiri atau membina perisai.
dalil: "Puasa adalah perisai dari sekelian banyak perisai orang mukmin." HR Tabrani disahihkan oleh al-Albani dalam Sahihul Jaami'

4. Kendurnya gelora seksual seseorang.
Dalilnya: "Wahai pemuda, barangsiapa yang mampu diantara kamu, maka menikahlah, kerana ia dapat menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan. B/siapa tidak mampu, bepuasalah..kerana ia adalah perisai." Bukhari

5. Tajamnya perasaan kita terhadap nikmat Allah dan kita menjadi lebih bersyukur.
Dalil: Nabi menggambarkan kehidupan hariannya walaupun status insan pilihan memilih untuk lapar sehari dan kenyang sehari (puasa Daud)...baginda menjelaskan kenapa," bila aku lapar, aku merendah diri dan berzikir kepada-Mu, bila aku kenyang, aku memujiMu dan bersyukur." {HR Ahmad dan Termidzi, tapi sayang dinilai dha'if oleh al-Albani}

6. Gabungan dari semua itu, puasa membawa puasawan menjadi lebih TAQWA. Dalil: QS 2:185 (agar kalian bertaqwa)

Tapi pastikan bila anda menjalani madrasah 30 hari, anda kena periksa banyak mana INPUT atau usaha yang anda lakukan spt:

a. menjaga sunnah2 puasa
b. menghindari omong2 kosong dan yang sia-sia
c. tarawih
d. tahajjud
e. derma/sedeqah
f. i'tikaf 10 terakhir
g. tilawah, dll

Friday, May 13, 2011

islam itu indah...

assalamualaikum...........:)
wah,,,agak lame aku x bukak blog nih,,dulu mase mula2 buat,
amboi kemain rajin bukak..huhu...
skrang kat rumah,,so,ade jgk la mase...hari tu kt hostel
mmg x sempat nk tulis2 blog nieh..byangkanlah aku tidur lepas subuh dek mengadap buku...
tapi tipu la kalau aku dpt fokus spnjang malam tu kan,,aku on9 jgk...huhu..
yela mane x nyer,klau aku ngadap buku je lelap la aku lps 2 3 jam 2..huhu
aku ni stdy tgah2 mlm,,org lain start siang2,lps isyak,,,aku x bleh weh,,,
bak kate ro0mate kesayangan aku,aku ni kelawar,,org lain tdur,aku b'jage,,kih3...
ok2,sudah2,,,aku dah merepek! huhu,,,

sebenarnye aku nak cerita pasal kejadian sebelum naik bas nk balik n9 haritu...aku and kawan aku mcm biasalah..lepas asar da b'tolak ke stesyen bas k.tgganu...yela..takut t'gese2,coz membe2 aku bas pkul 8.30 malam,,dari U aku ade la dlm stgah jam,,after smpai and letak2 brang,sperti kebiasaan kitaorg pergi la KFC...
ade je kedai2 makan kt kwsn2 stesyen bas 2,,tapi kawn2 aku semua cerewt,t'masuk la aku..haha..biasela,thap kebersihan 2 kite x taw kn,,KFC mmg top la kbrsihan kt dlm 2 kan,,duit pn top! haha..mm,,,,mase smpai je kfc,kawan aku da siap belikan makanan,,coz dowg da sampai dulu...leka2 kitaorg makan tu,masukla seorang sami buddha,,,ingat die pun nk mkan kfc,,kih3,,rupe2nye,dia pergi kt meja blakang sebelah kanan kitaorang..haha,,ade skumpulan bangsa india kt meja tu..diaorg pn bercakap2,,aku pn xpham ape diorg cakap..sami ni lengkap b'pakaian buddha die..pstu ade cam tasbih besar kt tangan dia tu,, cam gambar sebelah ni la lebih kurang,,,

lepas dia pergi kat skmpulan bgsa india tu,dia bergerak ke setiap meja,
,rupa2nya dia mintak sedekah..
kebanyakkan pelanggan kt kfc ketika itu adalah beragama islam,,
semua yang ada di situ buat x tahu je dengan kehadiran sami tu,,tiba kt meja kitaorng pn same,,kitorang juz senyum dan geleng,,aku pandang kt sami tu,die angguk je,,
sebenarnye,aku berasa sangat2 kesian,,serius! muke sami 2 tulus sgt,,
dengan wajah yg tenang,die prgi ke setiap meje,,walaupun org buat x tahu,,
dye senyum je,,hmmm..
tapi,ni ade part yang aku gram!
 die mnuju ke meja blakang aku..kat situ ade 2 pmpuan,,
 sorang pkai tdung ngn membe dye free hair..
punye kurang ajar,sami tu dtg je kt meje die boleh plak prempuan
 yang bertdung tu tbe2 bgun
 dengan muke yg sombong plus menjelikkan,
 terus blah dr tempat 2! mcm nk tunjukkan die protes or x suke la kot sami tu dtg..


dlm hati aku,kurg ajar btol betine ni,,
dah la bertudung..tp! prangainye lgsung x sopan,,
kite sesame islam pn xrespect kat dia,ni kan kaum lain..
sami 2 tetap tenang,,time 2 aku rase gle2 trase,,kaum hawa,islam,bertudung..tp sangat biadap!
yelah,,,memang dia sami,,,tapi dia pn manusia cm kite..
kalaupun ko x nak bg sedekah,x boleh ke ko sopan skit! aisshhh....ko tggal je lah tdung ko tu buat lap meje klau cmtu la prangai ko..
hmmmm,,,,emosi x aku,,,klau korng ade kt situ,baru taw cmne mara kt pmpuan tu,,,,klau orng yang aku kenal,nk je aku tembak! buat semak je,,,kih3..
hmmm,,sami tu pn keluar dr kfc dengan muka hampa..lepas tu,aku and kawan cakap....
apela salahnyer kita hlurkan sdikit duit,,stakat seringgit..ape la sangat kan..lagipun sedekah dekat 
bukan islam tu kan harus... x dosa pn...
mcmmane la bukan islam nk tertarik dengan islam,,dh la kite x bagi p'tolongan wlaupun sdikit,lepas tu biadap plak cam prempuan td tuh...hmmmm....
islam tu sangat indah kan sebenarnye,,,tapi kite sndiri yang musnahkan keindahan tu..

firman Allah SWT.maksudnya:
"Allah tidak melarang kamu berbuat baik dan berlaku adil kepada orang yang tidak memerangi kamu kerana agama(kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampong halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berlaku adil"
( Al-Mumtahanah : 8 ) 

jomla kite same2 fikirkn bende ni,,,jgn malukn islam kt bngsa lain,,sebenarnye ramai sami buddha kt thailand yg masuk islam,,ni semua usaha tabligh2 dan orang islam yang menunjuk contoh yang baik kepada bukan islam..

Saturday, April 16, 2011

pesta muda mudi:)

assalamualaikummm,,,:))
hehe...mood happy plak aku nih,,hihi...yela mane x nyer,,
aku da slesai ambik muet tadi,,,
fuhhhh,,,legaaa,,,wlaupun aku stuck kat listening td,,
blurr kepale aku nk isi krtas listening 
yang m/s last tu,,mane x nyer,,aku duduk barisan n0.2 pling depan kot..speaker depan 
mate..berdengung telinge,satu hbuk pn x dapat x tanggap..dlam hati aku,
 "menceghabeh apo org ni",,
kih3,,kluar n9 den kalau tgah blur,,huhu
skrang dah start study week,,,waaaahhh...nk msuk sem5 x lame lagi...
wah2...aku sudah smkin tuee...
hehe,,x pe la makin tue pn...mane ade org makin mude...dlm mimpi larr!hahaha
b'balik kat tajuk atas tu, aku nak citer pasal dinner kelab ktaorang sebenarnye..huhu
hah! yg kat atas 2 la tema kitaorang utk sem nih...
mule2 aku taw tema ni,memang aku x stuju pn.
bg aku entah ape2,,buat la tema yg specific skit kn,,tapi, x pelah,,,
aku n kwn2 lain ikut jo,,haha
kalau ikut pade dasarnyer, x hingin kot aku nk pegi dinner nih,,yela.....duit x ado wehhhh...phm2 la hjung sem nieh...nk makan pun punyer la aku control,,,huhu
tapi sbb kwn aku sorang nih, kesian plak aku...kang aku x pegi,
 2 membe kesangan aku ni x nk pegi,,
dah susah aku,,ble 2 kwn bek aku ni x pegi,mmbe2 len pn ikut...hah..sudah,,,
kang exco2 klab aku kate
aku bg bad influnence plak nnti,,,huhuhu
so....aku pn pegi la,,,dinner taun ni buat kat permai in hotel..lawala jgk hotel 2...
lawa ke x,aku x ksh,,aku pkir makanan eh..pergghhhh...punyer la byk pilihan...xmuat dah perut aku ni nk sumbat...kah3....dapat plak semeje dgn kawan2 aku yang sengal,,lagi la,,,penuh kot meja kitaorang...haha...suke3....pdahal kawan2 aku sumer cekeding je,,huhu...ok la,,,jom layan gmbar2 kat dinner.....


hahh,,,ni la dewan kat permai inn hotel,,,bsar and lawa jgk tmapt ni,,,huuu


ni la due org kawan aku yg sengal,,,kih3,,dari mule grak bas smapi dlm dewan
x hbis2 b'gmba,,kih2..

tengok la aku tu,,klau da tengok makanan mmg xde nk pandang2 kemere de,,,hahaha

muke2 ni lagi kan,,hihihi

hah?! x ke klakar muke aku tuh,,,huhu...tu la aku x suke bkak glasses aku,
nmpak beno mate sy yang sgt buntang,,,huhu,,

sme la konsepnye dengan pkai glasses
 beso yang x ade power nih
huhu..

ni antare kawan2 kelas aku:))

ni plak senior2 aku,,,mcm2 pakaian dorang,,kah3..
ade yg pkai rmbut alley cats lagi,,haha,,ntah pe2..
time kasih!!hihi

ni plak mmbe klas aku zusyimalaen..b'belit lidah aku menyebutnyer,,,kih3,,
hbsla aku dy marah aku ajuk dy nnti,,haha..kebetulan baju kitaorg matching malam tu..
so,,,byk la gmba ktaowg ni,,huhu


Friday, April 8, 2011

wahhh,,,indahnyer bahagie..:)

assalamualaikum,,,,,,,
huhu,,wah,,,tengok tajuk macamla aku bahagie sakan kan,,haiisshhh
huhu,,,sebenanyer tu la ending novel yang aku bace tadi,,,wahh,,
tajuk novel 2 "cinta 3 suku",,sangat romantik gitu kan,,satu hari satu malam aku mengadap novel 2..
kalau aku buat perangai tu dekat rumah,msti mak aku membebel pnyer..
 "hah,mkan novel 2 jo lah dik,,sodap klau masak gulai"
kuang2...dush!sbijik mak aku bg..
ble bace novel 2,teringin nak suami yang membimbing ke arah
 yg btul disamping gle2 orng nyer,,huhu
berangan kuat ko ni linda..haha,,,x pe2,,berangan itu perlu tapi jgan melulu...huhu
sudah2...merepek je,,,hihi
agak lame aku x update blog nih..rindu melanda kat hati ni,,,hah!sudah,,ayat novel aku dah keluar,,,
huhu...aku memg busy btol mggu lps n mggu sblmnyer..mcm2 nk wat..dengan lawatan ke johor eh..
hah,ckap sal johor ni,,sbenarnyer ikut hati x nak pegi,,yelah,duit hjung tanduk la katakan,,,huhu
tapi sebab kawan2 aku,,,aku pegi je la,,huhu...sonok gak pegi sane..
memang enjoy giler la,,kitaorang pergi NUSAJAYA,,pastu prgi PTP...
mmg byk yang aku bljar walaupun actually aku lg banyak bergambar,,haha
paham2 je la,aku paling x suke dengar orang bercakap lame2,,,tapi kalau dalam kelas tu lainlah,,haha
pastu da la malam kat UTM tu kitaorg bantai keluar,,dek nak tengok wayang punyer pasal,,kah3,,,tengok merong mahawangsa,buat kitaorng gelak sakan..haha..part sedih pun kitaorang boleh gelak,,kah3..pastu balik bantai naik satu kerete 7 orang...memang kerja gila...habis pak guard 2 kene kelentong dengan kitaorg..kah3...best3...rase nk dok johor je,,huhu
pastu mggu lpas ni ade 2 presentation kne buat,,dengan speaking muet nye,,dgan public speaking dgn miss bascom lagi,,mak aih...manjang speaking je,,jd minah saleh la kjap..kah3...padahal tunggang t'balik aku speaking,,,x ape..jnji aku berani nk bercakap,,,kuang3...
ok lah,,nak tengok movie nh,,,dah bersawang movie2 aku dalam laptop ni..kah3...
ni lah gambar2 masa kt johor dulu...tapi sikit je,,lagi byk dekat fb...huhu


tggu bas,,kah3,,kat utm,,






ni hah,,blum bertolak lagi dah banyak bergambar,,kah3







ni la pelabuhan ptp,,,sangt besar tempat ni ye
kitorg pusing kt sni pn dalam bas je,,huhu


ni pelabuhan tanjung pelepas,,x boleh msuk ske2 nih,,
nnti kene bayar rm500 cash,,sanggup?xsnggup nyah,,huk3



pergi makan ayam penyek,,nyummm...sedap3



terserlah kanak2,,hahah



budak lelaki kelas aku pn kuat bergambar,,huhu



ni plak dekat nusajaya..baju merah ni mmg baju kesayangan
intrade,,,kah3






wahhh,,,tekun tu...hihi



pantang tengok kemera,,,haha

Monday, March 28, 2011

tidur.......

assalamualaikummm,,,,,
jam menunjukkan pkul 1 pg suda,,,huhu..aku cm bese la,,
mak aku kte aku cm klawar..mlm xnk tdo,,dr skul dlu kot,,
tgah mlm baru stggle gler study,,huhuhu,,nk buat macam mane,,tgah malam tenang,,
time tu je aku rase nk study,,hehe
xboleh amal smpai khwen nnti ni,,kot x sarapan laki aku nnti,,astgfirullahlazim,,hihi
skrang cuace kt trgganu emg x stabil la,,ptutnye bln 3 cm ni x hujan dah,,
tapi,hujan je x henti,,banjir2 u ni hah,,kuasa Allah kan,,siape kite nak halang,,,
byk da ular hitam aku jmpe,,eiii,,,,geli3..
bile hujan2 ni makin bertambahlah peratus tidor 2,,huhu
hujann,,,sjukkk,,,sodapp la tdur....hahaha
sebut psal tdo nh,msti ade yg tdur berdengkur kan,,xkisah la gemok ke kurus
msti ade yg b'dgkur,,kalu kat umh,aku suke kaco abg aku yg tdur b'dengkur,,huhu,,jahatnyer aku,,hihi

jom kite tengok faktor2 yang buat s0meone tu b'dengkur,,,tapi ikut 
kajian mak aku merangkap prof xb'sijil,huhu.,selalunyer yang berdengkur ni
2 sebab je,,satu sbb fktor badan bsar,satu lagi letih..
actually,jom tengok mengikut saintifik ape berdengkur ni...



1. bunyi bising semasa bernafas apabila sebahagian daripada saluran pernafasan atas seseorang tersumbat.


2.Ia berlaku bila ade sekatan pada aliran udara dalam saluran pernafasan di bahagian belakang mulut dan hidung seseorang

3.Bunyi tu dikeluarkan bila tisu kt bahagian atas saluran pernafasan b'gesel@bergetar antara satu sama lain

4.Berdengkur bertambah kerap mengikut umur



hmm,,cmtu la cerite mgikut sains,,huhu
aku pn xtahu sgt,,mklumlah,aku mek bidang international bsness kot..
bkn kedoktoran..haha
banyak petua sbanye nk hilangkan b'dengkur ni,,
yela kan,,kadang2 bknnye kite dpt tdur ble dgar org b'dengkur ni kan,,
tmbah lagi yg b'dgkur sakan ni,,huhu
jom kite amalkan petua2 ni,,,



  1. Amalkan postur tidur yang disarankan Rasulullah SAW iaitu mengiring ke kanan.
  2. Cuba kurangkan berat badan bagi yang mempunyai masalah berat badan.
  3. Cuba tinggikan sedikit bantal sehingga 4 inci dari biasa.
  4. Amalkan waktu tidur yang tetap setiap hari bagi mengelakkan keletihan.
  5. Cegah pengambilan pil tidur.

and yang ni plak petua orang melayu lama,,try la klau nk tau b'kesan ke x...
walaupun kite xtaw kte b'dengkur ke x,,sruh roomate rakam,,haha


1. Sediakan 7 biji buah badam.
 2. Tumbuh kesemua badam itu sampai lumat.
 3. Kemudian, campurkannya dengan air susu suam dan kacau hingga sebati.
 4. Kepada yang ada masalah berdengkur, minumlah air ramuan tersebut.

huhu,,gitu la care orang melayu lame..klau teruk sgat b'dengkunye 2,mane ckup 7 biji je buah badam,,blender je sekilo badam tu,,haha
huhu,,,ok2,,,same2 kite beralih ke badan yang sihat,,hihihi
selamat beramal....:) 


tengok ni ha,,t'ngange2 dek sodap na tidur,,,huhu
isteri die pn ttup telinge xpt tidur,,huhu







wahh,,,tidur lena mcm ni,,,huhuhu